Ce este un certificat energetic?

Certificatul Energetic este un instrument de analiza si evaluare a performantei energetice a unei cladiri. Prin performanta energetica se intelege, practic, cat de multa, sau de putina energie consuma cladirea pentru asigurarea confortului ocupantilor, pentru incalzire, apa calda de consum, iluminat, ventilare si climatizare (daca e cazul).

Prin Certificatul energetic, auditorul incadreaza cladirea, in functie de consumul specific de energie, calculat in kwh /metru patrat de suprafata utila si pe an, in una din cele 7 clase de performanta energetica (de la A la G, – A fiind cea mai performanta) si corespunzator, ii acorda o nota de la 10 la 100.

De asemenea, prin Certificatul energetic se fac o serie de recomandari de solutii de ameliorare a situatiei existente a cladirii, in vederea cresterii performantei energetice a acesteia.

In conformitate cu Legea 372/2005, Certificatul energetic este obligatoriu pentru toate cladirile noi si pentru cele existente care urmeaza a fi vandute sau inchiriate.

Prin Programul “Prima casa” se crediteaza cumpararea de apartamente si case avand categoria energetica A, B, sau C, deci bancile solicita existenta la dosar a Certificatului energetic, pentru acest program, dar nu numai.

Conform legii 372/2005, vanzatorul este obligat sa comande si sa puna la dispozitia cumparatorului Certificatul energetic al cladirii.

Interesul cumparatorului este sa solicite vanzatorului Certificatul energetic, chiar daca nu face cumpararea prin credit bancar, deoarece, Certificatul energetic atesta starea cladirii/apartamentului din punct de vedere energetic, adica al consumului de utilitati (incalzire, apa calda de consum, iluminat), un argument important in stabilirea corecta a valorii (si a pretului) cladirii/apartamentului

Studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme de eficienta energetica ridicata, functie de fezabilitatea acestora, dpdv tehnic, economic si al mediului.

Solicitat de catre Primaria municipiului Sibiu, in cadrul Certificatului de Urbanism, pentru cladiri noi.

RADU REFF