Detalii certificat energetic

Certificat Energetic, Sibiu

Pentru detalii legate de obtinerea unui Certificat Energetic, apasati link-ul Cum obtin un certificat energetic ?

La ce e bun un Certificat Energetic?

  • este obligatoriu in programul Prima Casa;
  • pentru a aprecia costurile lunare cu energia ale locuintei;
  • poate fi un argument in negocierea pretului locuintei;

Ce este un Certificat Energetic?

Certificatul Energetic este un instrument de analiza si evaluare a performantei energetice a unei cladiri. Prin performanta energetica se intelege, practic, cat de multa, sau de putina energie consuma cladirea pentru asigurarea confortului ocupantilor, pentru incalzire, apa calda de consum, iluminat, ventilare si climatizare (daca e cazul).

Prin Certificatul energetic, auditorul incadreaza cladirea, in functie de consumul specific de energie, calculat in kwh /metru patrat de suprafata utila si pe an, in una din cele 7 clase de performanta energetica (de la A la G, – A fiind cea mai performanta) si corespunzator, ii acorda o nota de la 10 la 100.

Apartamente cu Prima Casă

Prin Programul “Prima casa” se crediteaza cumpararea de apartamente si case avand categoria energetica A, B, sau C, deci bancile solicita existenta la dosar a Certificatului energetic, pentru acest program, dar nu numai.

Conform legii 372/2005, vanzatorul este obligat sa comande si sa puna la dispozitia cumparatorului Certificatul energetic al cladirii.

Interesul cumparatorului este sa solicite vanzatorului Certificatul energetic, chiar daca nu face cumpararea prin credit bancar, deoarece, Certificatul energetic atesta starea cladirii/apartamentului din punct de vedere energetic, adica al consumului de utilitati (incalzire, apa calda de consum, iluminat), un argument important in stabilirea corecta a valorii (si a pretului) cladirii/apartamentului.

RADU REFF